20 χρόνια διαρκούς ερευνητικής δραστηριότητας και ουσιαστικής προσφοράς στην επιστημονική κοινότητα συμπληρώνει φέτος το Ερευνητικό & Πειραματικό Κέντρο της ELPEΝ, έχοντας χαράξει μια σπουδαία πορεία που το ανέδειξε στο μεγαλύτερο εργαστήριο Πειραματικής - Εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής και Μεταφραστικής  Έρευνας στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.


Περισσότερα από 700 εκπαιδευτικά προγράμματα έχει υλοποιήσει στα 20 χρόνια λειτουργίας του το Κέντρο Πειραματικών Μελετών της ELPEN, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη δημιουργία επιστημονικής γνώσης και τη στήριξη της επιστημονικής κοινότητας. Με σύγχρονες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ενώ αναγνωρίζεται ως κρίσιμος φορέας έρευνας στη χώρα μας και διεθνώς. Η ευαισθησία της ΕLPEN προς τους έλληνες ερευνητές εκφράζεται κι από τις 120 υποτροφίες που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα, οι οποίες έχουν πλέον θεσμοθετηθεί και χαίρουν νομικής αναγνώρισης από Πανεπιστήμια και άλλους ερευνητικούς φορείς.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας του, το Κέντρο στηρίζει διεθνείς και εγχώριες επιστημονικές συνεργασίες, καθώς επίσης και πειραματικά προγράμματα με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους φορείς. Η κατάταξή του μεταξύ των ελάχιστων εργαστηρίων εφαρμοσμένης έρευνας και η αναγνώρισή του ως το μοναδικό που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και δη από την ελληνική παραγωγική βιομηχανία προκύπτει ως αποτέλεσμα των ερευνών αιχμής υψηλών απαιτήσεων που διεξάγει στο πλαίσιο των παραπάνω συμπράξεων.

Εξέχουσας σημασίας αποτελεί η επιβράβευση που έλαβε το Κέντρο, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του, το 1996, από τον Sir Magdi Yacoub, ο οποίος το χαρακτήρισε ως «φανταστικό καινοτόμο project».

Στις δραστηριότητες του Ερευνητικού & Πειραματικού Κέντρου περιλαμβάνονται:
1. Επιστημονικές συνεργασίες με Kλινικές και Εργαστήρια Ελληνικών Πανεπιστημίων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ιδιωτικού Νοσηλευτικού τομέα, για πρωτότυπες ερευνητικές ιδέες.
2. Διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες
3. Πειραματικά προγράμματα με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους φορείς.
4. Προκλινική in vivo πειραματική έρευνα σε νέα μόρια όπου η ΕLPEN διατηρεί αποκλειστικά δικαιώματα
5. Εκπαίδευση ειδικευμένων, ειδικευόμενων ιατρών και άλλων επιστημόνων με θεσμοθετημένα Πανελλήνια και Διεθνή Σεμινάρια επιστημονικών φορέων κύρους με την ανάλογη πιστοποίηση (CME).
6. Επιστημονική ενημέρωση σε Φορείς (Πανεπιστήμια, Κλινικές, Εργαστήρια, Προ και Μεταπτυχιακούς φοιτητές), ιατρούς και άλλους επιστήμονες για τις βιομηχανικές δραστηριότητες και τη λειτουργία του ΕΠΚ.

Το πολυάριθμο επιστημονικό έργο του Ερευνητικού Κέντρου συνοψίζεται στα παρακάτω στοιχεία:

• >400 Ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια
• 80 Δημοσιεύσεις σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά
• >600 Ανακοινώσεις σε ελληνικά επιστημονικά συνέδρια
• >200 Βραβεύσεις από ελληνικούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς
• >400 Διαλέξεις – ομιλίες
• >700 Οργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων
• 300 Εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και masters (σε διάφορες φάσεις υλοποίησης)
• 15 βιβλία και εκδόσεις
• >600 εκπαιδευτικές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις (παραγωγή και έρευνα έως το 2013)
• 11.000 επισκέπτες

Όπως τονίζει ο κ. Απόστολος Παπαλόης, Βιολόγος, PhD, KGSJ, AMACS, Διευθυντής Ερευνητικού - Πειραµατικού Κέντρου ELPEN «Το Κέντρο είναι ένα επιτυχημένο πρότυπο και ζωντανή απόδειξη, των μεγάλων δυνατοτήτων που προκύπτουν από τη συνεργασία Δηµοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Είναι ο οικείος χώρος και των δύο τοµέων, η θερµοκοιτίδα ανάπτυξης και συνδυασµού δυνάµεων, µια αληθινά καινοτόµος ιδέα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Επιστήµη και την Εθνική της Οικονοµία».


  21 Ιουνίου 2016