Έκκληση για αύξηση στης φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές και αξιόπιστες θεραπείες, απηύθυναν κορυφαίοι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη «Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας».


Αναλυτικότερα, σε στρογγυλή τράπεζα που διεξήχθη στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Δημήτρης Δέμος, τόνισε ότι «το φάρμακο μπορεί να δημιουργήσει κρίση» αναφερόμενος στα προβλήματα εύρεσης φαρμάκων που συναντούν οι ασθενείς στην Ελλάδα.

«Πειραματόζωο» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φρουζής, καθώς επιβάλλονται στον κλάδο της Υγείας πρωτοφανή μέτρα, που δεν ισχύουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Επεσήμανε, δε, ότι τα ξένα ΜΜΕ αναφέρονται στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική κρίση, και σχολίασε ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει καθώς τα 2 δισ. ευρώ φαρμακευτική δαπάνη που έχει ζητήσει η Τρόικα για το 2014 , μπορεί να προκαλέσουν νέες, σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία. «Η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να διαμορφωθεί στα 2,250 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Φρουζής.

Την ανάγκη αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης έτσι ώστε να μην υπάρξουν ασθενείς δύο ταχυτήτων στην Ελλάδα, επεσήμανε και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων. Επιβάλλεται να γίνει ορθότερη εσωτερική κατανομή δαπανών προς το φάρμακα στον κλάδο της Υγείας αλλά να εξασφαλιστούν και επιπλέον πόροι από τον συνολικό προϋπολογισμό, όπως ανέφερε ο κ. Τρύφων.

Επιπλέον ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή αθρόα εισαγωγή γενοσήμων αμφίβολης ποιότητας, καθώς ο ΕΟΦ δε θα μπορούσε να προβεί σε αποτελεσματικούς ελέγχους. Από την άλλη, υπογράμμισε ότι το ελληνικό φάρμακο, ελέγχεται και μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμή.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Μάρκος Γερασόπουλος, υπογράμμισε το γεγονός ότι οι Έλληνες ασθενείς στερούνται νέων θεραπειών τα τελευταία 2,5 περίπου έτη, καθώς δεν έχει υπάρξει έγκριση νέου φαρμάκου σε αυτή την περίοδο.
«Πρέπει να βρούμε χώρο για νέα φάρμακα. Δε μπορούμε να τα βλέπουμε μόνο ως επιπλέον δαπάνη» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 178 ευρώ το 2014, όταν στην Ευρώπη η μέση τιμή είναι 328 ευρώ. «Πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα ο Ευρωπαίος πολίτης με τον Έλληνα ασθενή» πρόσθεσε.

 


  09 Νοεμβρίου 2013