Την υιοθέτηση της συνταγογράφησης με brand name θεωρεί το πιο ενδεδειγμένο τρόπο διείσδυσης του ελληνικού φαρμάκου στην αγορά ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και της ELPEN Θεόδωρος Τρύφων.


Την θέση αυτή διατύπωσε από το βήμα του 1ου Συνέδριου Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στο Divani Caravel.

Επίσης, τόνισε ότι όμοιο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών για off patent και γενόσημα θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι θα ωφεληθεί και η κοινωνία αλλά και οι κοινωνία από την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα ελληνικά φάρμακα.

Εξάλλου, σημείωσε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει προστατευτισμός στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία αλλά έχει γίνει μια μεγάλη επίθεση και οι πολιτικές που ακολουθούνται ευνοούν τα εισαγόμενα φάρμακα. «Οι μειώσεις στα νέα γενόσημα ήταν εξαντλητικές» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στην αδειοδότηση από τον ΕΟΦ νέων σκευασμάτων.

Αναφερόμενος στην φαρμακευτική δαπάνη που φέτος πρέπει να περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι «δεν πρόκειται για ρεαλιστικό στόχο» καθώς και ότι «δεν είναι δυνατόν η δαπάνη να γυρίσει σε επίπεδο του 2002».

Πρότεινε τη δημιουργία λογαριασμών πρόνοιας ύψους 200-250 εκατ. ευρώ για φάρμακα, οι οποίοι όμως δεν θα συνυπολογίζονται στις δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων. «Αν είχε γίνει παρέμβαση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δε θα συζητούσαμε για μονομερή μέτρα μείωσης τιμών σε παλιά κυρίως φάρμακα» σημείωσε, τονίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν οι οριζόντιες τιμές στα παλιά φάρμακα» και «το φθηνό ελληνικό φάρμακο να παραμείνει στην αγορά».

 


  14 Μαΐου 2014