Ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών στη λήψη των φαρμάκων προσφέρει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ELPEN. Πρόκειται για την εφαρμογή “pills on time”, η οποία λειτουργεί ηλεκτρονικά και δωρεάν σε έξυπνα κινητά και tablet, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών θεραπειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.


 

Η συμμόρφωση των ασθενών στη λήψη των φαρμάκων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην έκβαση μιας νόσου. Πόσο μάλλον στην περίπτωση των χρόνιων ασθενειών, όπως είναι η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης,  όπου απαιτείται η λήψη πολλών φαρμάκων σε καθημερινή βάση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αντιυπερτασικές θεραπείες, στις οποίες η συμμόρφωση των ασθενών κινείται στο 50%-60%, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Αυτό σημαίνει, ότι 4 με 5 στους 10 ασθενείς δεν λαμβάνουν το φάρμακο που τους έχει δοθεί για την υπέρταση σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού τους.

Εξαιρετικά σημαντικός είναι όμως και ο ρόλος της οικογένειας των ασθενών στο ζήτημα της  συμμόρφωσης στη φαρμακευτική θεραπεία. Στο πλαίσιο αυτό, οι συγγενείς των ασθενών μπορούν κι αυτοί να κατεβάσουν την εφαρμογή  “pills on time”, έτσι ώστε να υπενθυμίσουν στους οικείους τους τη χορήγηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Η εφαρμογή “pills on time” είναι σχεδιασμένη στην ελληνική γλώσσα κι έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του Έλληνα ασθενή. Λειτουργεί τόσο σε συσκευές με λειτουργικό σύστημα android  στο google store, καθώς επίσης και σε συσκευές με λειτουργικό σύστημα ios στο itunes store.


  11 Απριλίου 2017