H ELPEN προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών στη λήψη φαρμάκων.


H ELPEN προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών στη λήψη φαρμάκων. Πρόκειται για την εφαρμογή “pills on time”, η οποία είναι σχεδιασμένη στην ελληνική γλώσσα και λειτουργεί ηλεκτρονικά και δωρεάν σε έξυπνα κινητά και tablet, τόσο σε λειτουργικό σύστημα android  (google store), όσο και σε ios (itunes store).

Η συμμόρφωση των ασθενών στη λήψη φαρμάκων επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην ποιότητα ζωής των ασθενών και την έκβαση μιας νόσου. Το γεγονός αυτό αποκτά πολλαπλάσια σημασία στην περίπτωση των χρόνιων ασθενειών, όπως είναι η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης,  στις οποίες απαιτείται η λήψη πολλών φαρμάκων σε καθημερινή βάση.

Από τη διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει, πως  η συμμόρφωση των ασθενών στις αντιυπερτασικές θεραπείες κινείται στο 50%-60%. Αυτό σημαίνει, ότι 4 με 5 στους 10 ασθενείς δεν λαμβάνουν το φάρμακο που τους έχει δοθεί για την υπέρταση με βάση  τις οδηγίες του ιατρού τους.

Η εφαρμογή “pills on time” συνιστά επίσης ένα εξαιρετικά χρήσιμο μέσο και για τους συγγενείς των ασθενών, οι οποίοι φέρουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη συμμόρφωσή τους στη φαρμακευτική θεραπεία. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν κι αυτοί να τη χρησιμοποιήσουν για να υπενθυμίσουν στους οικείους τους τη χορήγηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.