Η ELPEN A.E. για μια ακόμη χρονιά έδωσε το επιστημονικό της παρών στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS 2019), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μαδρίτη. Ειδικότερα, η εταιρεία παρουσίασε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης ΒΟΡΕΑΣ, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ασθματικούς ασθενείς που λάμβαναν τη θεραπεία τους μέσω της συσκευής Elpenhaler.


Η παρουσίαση των ανακοινώσεων πραγματοποιήθηκε από εκπρόσωπο του τμήματος κλινικών μελετών, παρουσία του ιατρικού τμήματος της ELPEN και πλήθους πνευμονολόγων από όλο τον κόσμο.

Η μελέτη ΒΟΡΕΑΣ έδειξε την ύπαρξη κλινικά και στατιστικά σημαντικής βελτίωσης στον έλεγχο του άσθματος και στην ποιότητα ζωής των ασθενών μετά από 6 μήνες θεραπείας με τη συσκευή Elpenhaler®, συμβαδίζοντας  με τη διεθνή βιβλιογραφία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώθηκαν τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε υπο-ομάδες ασθενών με τουλάχιστον 1 από τις παρακάτω 5 κοινά εμφανιζόμενες συννοσηρότητες σε ασθενείς με άσθμα: παθήσεις ανώτερου αναπνευστικού, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, παχυσαρκία, σύνδρομο υπνικής άπνοιας και ψυχιατρικές διαταραχές (αγχώδης διαταραχή, κατάθλιψη).  

Μία από τις σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες της ELPEN είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων κλινικών μελετών.  Το Τμήμα Κλινικής Έρευνας, μέσα από μία 12ετή συνεχή και εξελισσόμενη πορεία, στοχεύει στην ανάδειξη νέων, καινοτόμων αλλά και εγκαθιδρυμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων της ELPEN και ιδιαίτερα αυτών που χορηγούνται μέσω της συσκευής Elpenhaler®. Το κλινικό πρόγραμμα που ήδη έχει σχεδιαστεί, συνεχίζεται με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών τόσο σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όσο σε Πανελλήνια και Διεθνή συνέδρια.  

Τo συνέδριο ERS συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων διεθνών συνεδρίων στον χώρο των πνευμονολογικών νοσημάτων με το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία να δίνει το παρόν. Η ELPEN διατηρεί από το 2009 σταθερή παρουσία στη συγκεκριμένη διοργάνωση, ενώ στο διάστημα αυτό έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα συνολικά 14 κλινικών μελετών.


  03 Δεκεμβρίου 2019