Σπουδαίους καρπούς έφερε για μια ακόμη χρονιά η στήριξη της ΕLPEN στον θεσμό του iGEM. Στο φετινό διεθνή διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο ΜΙΤ η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας (iGEM Thessaly) απέσπασε το χρυσό μετάλλιο, κάνοντας περήφανη την Ελλάδα, αλλά και την ELPEN που την υποστήριξε ενεργά.


Ο διεθνής διαγωνισμός του iGEM ξεκίνησε το 2004 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βοστώνη, προσελκύοντας περισσότερους από 6.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο. Κατά τη διεξαγωγή του παρουσιάζονται ερευνητικά έργα που προτείνουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, ενός διεπιστημονικού κλάδου που συνδέει τις αρχές της Μηχανικής και της Βιολογίας, στοχεύοντας στη σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων. Στη φετινή του διοργάνωση συμμετείχαν περισσότεροι από 5.500 φοιτητές από 375 ομάδες και 46 χώρες, ενώ η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τις ερευνητικές ομάδες της Θεσσαλίας, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Η ELPEN στήριξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον θεσμό iGEM, υποστηρίζοντας ενεργά την ομάδα της Θεσσαλίας (iGEM Thessaly) και επιβεβαιώνοντας με πράξεις τη διαχρονική στήριξή της στην επιστημονική κοινότητα και τους νέους ερευνητές. Το 2018 η εταιρεία ήταν συνοδοιπόρος της ομάδας iGEM Τhessaloniki, η οποία κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο περυσινό διαγωνισμό.

Η ομάδα των δέκα φοιτητών και αποφοίτων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασε φέτος το ερευνητικό της έργο με τίτλο «ODYSSEE», το οποίο απέσπασε το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε 375 ομάδες από όλο τον κόσμο! Το θέμα του αφορά στη δημιουργία ενός τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης με κύριο στόχο την εφαρμογή του στις δομές υποδοχής προσφύγων της χώρας μας.

Το «ODYSSEE» διακρίθηκε επίσης και ως το καλύτερο ερευνητικό έργο στην κατηγορία της διάγνωσης (Best Diagnostics Project), ενώ κέρδισε και υποψηφιότητες για τα ειδικά βραβεία καλύτερης υποστηριζόμενης επιχειρηματικότητας (Best Supporting Entrepreneurship) και καλύτερης ενσωμάτωσης του κοινωνικού παράγοντα στο έργο (Best Integrated Human Practices).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Βοστώνη, οι Έλληνες φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με διακεκριμένους καθηγητές και επιστήμονες της αμερικανικής πανεπιστημιούπολης. Η ερευνητική ομάδα iGEM Thessaly επισκέφτηκε επίσης και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη κ. Στράτο Ευθυμίου, ο οποίος τη συνεχάρη για την επιτυχία της, τονίζοντας τη σημαντική συνεισφορά των Ελλήνων  στην επιστημονική κοινότητα της πόλης.