H Διευθύντρια του Εργοστασίου της ΕLPEN, κα. Έρρικα Πεκοπούλου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, περιέγραψε τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζει η παραγωγική μας εγκατάσταση στο Πικέρμι την πανδημία του κορωνοϊού


Η κα.Πεκοπούλου ανέλυσε την χρονική εξέλιξη των γεγονότων που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, όπως τα βίωσαν τα τμήματα που σχετίζονται με τις παραγωγικές δομές της εταιρείας μας. Ειδικότερα, ανέφερε, πως το πρόβλημα εξερράγη γύρω στο τέλος Ιανουαρίου, οπότε και εντάθηκαν τα μέτρα καραντίνας στις χώρες της Ασίας. Δεδομένου, ότι η εταιρεία μας διατηρεί συνεργασίες με εταιρείες που εδρεύουν στις συγκεκριμένες χώρες, η κα. Πεκοπούλου τόνισε, πως περί τα μέσα Φεβρουαρίου έφθασαν τα πρώτα μηνύματα από τις επιχειρήσεις, με τις οποίες διατηρούμε επαφή στην Ασία για ουσιαστική επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους.

Αναφερόμενη στην αρχική αντίδραση του εργοστασίου μας, ανέφερε, πως η πρώτη μεγάλη αγωνία ήταν να μην διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα ως προς εισερχόμενα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες. Προσέθεσε επίσης, ότι «Κάπου προς το τέλος Φεβρουαρίου άρχισε να αντιστρέφεται η αγωνία,  γιατί αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε, ότι τα εμπορεύματα θα έρχονται μεν, ωστόσο δεν ξέραμε τι θα συμβεί εδώ και στην Ευρώπη με τα κρούσματα που είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται. Η αγωνία μας ήταν πλέον, πώς θα διαχειριστούμε τη δική μας δυνατότητα να παραμείνουμε παραγωγικοί, καθώς επίσης και τους ανθρώπους μας.».

Απαντώντας στο ερώτημα για τον τρόπο, με τον οποίο έγινε η διαχείριση της συγκεκριμένης κατάστασης, η κα.Πεκοπούλου τόνισε, πως έγινε διαχωρισμός τριών φάσεων. Πιο συγκεκριμένα, η φάση 1 ενεργοποιήθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, προβλέποντας την αναστολή όλων των ταξιδιών στο εξωτερικό από συνεργάτες, την αναστολή όλων των επισκέψεων στην παραγωγική εγκατάσταση και τις κατάλληλες συστάσεις προς το προσωπικό ως προς την τήρηση των σχετικών οδηγιών προστασίας από τον κορωνοϊό. Επ’ αυτού υπογράμμισε την άρτια εκπαίδευση που έχουν οι συνάδελφοι που εργάζονται στην παραγωγική μας εγκατάσταση ως προς την τήρηση των κατάλληλων κανόνων ένδυσης και υγιεινής. Η φάση 2 είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και προβλέπει την παροχή υποχρεωτικής αδείας στο 30% της ανθρωποδύναμης κάθε τμήματος.

Περιγράφοντας τη φάση 3, η κα.Πεκοπούλου ανέφερε, πως θα υλοποιηθεί, εφόσον υπάρξει διαπιστωμένο κρούσμα μέσα στο εργοστάσιο, κάτι που δεν έχει ευτυχώς συμβεί ακόμα. Στην περίπτωση αυτή, οριοθετείται το τμήμα στο οποίο ανήκε το επιβεβαιωμένο κρούσμα και πραγματοποιείται η σχετική απολύμανση που διαρκεί δύο ημέρες. Δεδομένου, ότι η σχετική καραντίνα διαρκεί 14 ημέρες, το τμήμα θα μπορεί να επανεκκινήσει τη λειτουργία του με το 30% των εργαζομένων που ήταν σε υποχρεωτική άδεια. Με τον τρόπο αυτό, η παύση των δραστηριοτήτων του τμήματος δεν θα διαρκέσει 14 ημέρες, αλλά μόνο 2.

Ερωτώμενη σχετικά με τη διαφορά της συγκεκριμένης κρίσης από τις άλλες που χρειάστηκε να διαχειριστεί η εταιρεία μας, η κα.Πεκοπούλου τόνισε, πως «Η διαφορά είναι τεράστια, γιατί είναι πολύ αχαρτογράφητο όλο αυτό που ζούμε με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα ακόμα κι από τους ίδιους τους γιατρούς».


  01 Απριλίου 2020