Iδιαίτερη επιτυχία  σημείωσε  το  2ο  Διεθνές  Σεμινάριο  Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Ρινός – Λάρυγγος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις  εγκαταστάσεις  του  Ερευνητικού – Πειραματικού Κέντρου της ELPEN υπό την επιστημονική ευθύνη της Δρ. Ανατολής Παταρίδου, χειρουργού ωτορινολαρυγγολόγου και συνεργάτιδας των νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ.


Στο workshop συμμετείχαν διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές, όπως οι κ.κ. Alkis Psaltis, Associate Professor-Head of Department of Otolaryngology Head and Neck Surgery at the Queen Elizabeth Hospital in Adelaide, Australia & Associate Professor at the University of Adelaide in South Australia, Yakubu Karagama, Consultant Laryngologist at the Manchester University Hospital, Department of Otolaryngology και Mark G. Watson, Consultant Laryngologist at the Doncaster Royal Infirmary of United Kingdom.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες τεχνικές στην ενδοσκοπική χειρουργική με τη χρήση νευροπλοήγησης και ενδοσκοπικών εργαλείων, καθώς επίσης και νέες πρακτικές και μορφές Laser για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του λάρυγγα. Η ενδοσκοπική χειρουργική παρέχει το ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα της άμεσης επαναφοράς του ασθενή στις δραστηριότητες του με την ελάχιστη δυνατή μετεγχειρητική ταλαιπωρία λόγω της χρήσης κάμερας με μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, καθώς παρέχει δυνατότητες μεγέθυνσης,  φωτισμού και χρήσης νευροπλοήγησης (navigation).  Η χρήση Laser απoτελεί επίσης έναν ατραυματικό τρόπο για τον ευαίσθητο βλεννογόνο των φωνητικών χορδών.

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο του workshop, η Δρ.Α.Παταρίδου τόνισε «Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με κύριο στόχο την εκπαίδευση των  νέων γιατρών στις μοντέρνες ενδοσκοπικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων, καθώς επίσης και των προβλημάτων του λάρυγγα.», ενώ  ο Διευθυντής του Ερευνητικού – Πειραματικού Κέντρου της ELPEN, κ. Α.Ε.Παπαλόης επισήμανε την καθοριστική συμβολή της ELPEN στη «στήριξη ενός ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου επιστημονικού σεμιναρίου, που έδωσε την ευκαιρία τόσο σε νέους, όσο και σε πεπειραμένους ιατρούς να ασκηθούν σε νέες τεχνολογίες με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.».


  20 Ιουλίου 2018