Στις 23 Ιουνίου του 2014, η ΕLPEN τιμήθηκε, για δεύτερη φορά μετά το 2005, με το βραβείο «Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης» από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί την τρίτη κατά σειρά βράβευση της εταιρείας μέσα σε ένα μήνα. Προηγήθηκαν η βράβευση της εταιρείας στις 22 Μαΐου με το βραβείο «Αύξηση Απασχόλησης», στο πλαίσιο της απονομής διακρίσεων Επιχειρηματικής Αριστείας «The Most Admired Enterprises» και στις 13 Ιουνίου η βράβευση του προέδρου της ELPEN, κ. Δ .Πενταφράγκα στο Ερευνητικό Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών από την Ελληνική Εταιρεία Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας.


Κατά τη βράβευσή του από το ΕΒΕΑ ο πρόεδρος της ELPEN, κ. Δημήτριος Πενταφράγκας δήλωσε:
«Η ELPEN είναι ένα έργο καρδιάς και ζωής που στηρίζω με κάθε τρόπο σχεδόν 50 χρόνια, γιατί επιθυμία μου είναι να προσφέρω στον συνάνθρωπο. Με αιχμή την έρευνα και την καινοτομία για την παραγωγή νέων ελληνικών φαρμάκων υπηρετούμε την υγεία στη χώρα μας, ανοίγουμε τα φτερά μας σε διεθνείς αγορές υλοποιώντας ένα όραμα ζωής.»

Με αφορμή τη συγκεκριμένη βράβευση, ο αντιπρόεδρος της ELPEN, κ. Θεόδωρος Τρύφων, σε συνέντευξή που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση, ανέφερε τα εξής:
«Είναι νομίζω σημαντικό την περίοδο της κρίσης, μια περίοδο που όλοι προσπαθούμε να βρούμε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, κάποια πράγματα να αναδεικνύονται. Είναι πάρα πολύ σημαντική μια τέτοια βράβευση, διότι καταδεικνύει το γεγονός, ότι υπάρχουν ελληνικές παραγωγικές μονάδες, οι οποίες επενδύουν στην έρευνα. Η ELPEN παράγει καινοτόμα προϊόντα με δική της πατέντα, τα πουλάει στη Γερμανία και δημιουργεί θέσεις εργασίας.»

Το συγκεκριμένο βραβείο αποδίδεται σε επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει επιτυχημένες δράσεις στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Η ELPEN, εδώ και 50 χρόνια, υπηρετεί με συνέπεια την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, έναν κλάδο προτεραιότητας για κάθε ανεπτυγμένη οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα.
Διατηρώντας εδώ και 18 έτη το μεγαλύτερο ιδιωτικό ερευνητικό εργαστήριο στην Ελλάδα, γνωστό και ως Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο (ΕΠΚ), θέτει τις βάσεις για νέα και καινοτόμα φάρμακα. Η συγκεκριμένη βράβευση αποτελεί αναμφίβολα ηθική ικανοποίηση για το υψηλής ποιότητας επιστημονικό έργο που παράγεται διαχρονικά από την ELPEN.

Το Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο (ΕΠΚ) της ELPEN αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια εφαρμοσμένης βιοϊατρικής έρευνας στην ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από αδυναμία διασύνδεσης της ελληνικής βιομηχανίας με την έρευνα, το ΕΠΚ έχει υποστηρίξει περισσότερα από 200 ερευνητικά προγράμματα (τα 100 ως Ερευνητικές Υποτροφίες) και έχει υλοποιήσει περισσότερα από 650 Ελληνικά και διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια, το 80% των οποίων με πρακτική άσκηση. Αποτελώντας πρότυπο αποτελεσματικής και δημιουργικής συνεργασίας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παράγει επιστημονική πληροφόρηση (π.χ. περισσότερες απο 180 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά), αλλά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων και αποτελεσματικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Σε μια εποχή, όπου οι πόροι για την υγεία μειώνονται διαρκώς, η ELPEN παραμένει πιστή στις αξίες της και εξακολουθεί να επενδύει στην έρευνα. Για τον λόγο αυτό η ELPEN, πρωτοπορεί στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών ουσιών, φαρμακοτεχνικών μορφών και τρόπου χορήγησης. Σπουδαίος καρπός αυτής της προσπάθειας αποτελεί η πρωτότυπη εισπνευστική συσκευή Elpenhaler, η οποία η οποία εγκρίθηκε σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες και κατέχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε περισσότερα από 90 κράτη.

Κατέχοντας τη θέση της μοναδικής αμιγώς ελληνικής βιομηχανίας, η οποία επενδύει σε τόσο μεγάλο βαθμό στην έρευνα και ανάπτυξη, η ELPEN έχει ήδη αναπροσαρμόσει τα ερευνητικά της προγράμματα, με σκοπό τον προσανατολισμό στα βιοτεχνολογικά προϊόντα. Επιπλέον, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της διαδικασίας ανάπτυξης ενός γενοσήμου φαρμάκου όσον αφορά την πρώτη ύλη, αλλά και τις μεθόδους βιοϊσοδυναμίας με το προϊόν αναφοράς.

Με γνώμονα το «Ωφελέειν, ή μη βλάπτειν» του Ιπποκράτη ,την υποστήριξη των ελλήνων ερευνητών και διαθέτοντας σύγχρονες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, καθώς επίσης και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ELPEN επιμένει να επενδύει στην έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη.


  26 Ιουνίου 2014