Η ELPEN αναγνωρίζει το ελληνικό φαρμακείο ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, αλλά και ως έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των επαγγελματιών Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει την αμέριστη στήριξή της μέσα από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων γνωριμίας με τους έλληνες φαρμακοποιούς. Μετά την επιτυχημένη υλοποίηση των αντίστοιχων συναντήσεων στην Αθήνα, κατά τις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 700 φαρμακοποιοί, η ELPEN διοργάνωσε τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 ενημερωτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.


Η διατήρηση της βιώσιμης λειτουργίας του ελληνικού φαρμακείου και η διασφάλιση του κύρους του φαρμακοποιού για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον Έλληνα ασθενή αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για την ELPEN, την πρωτοπόρο Ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το τμήμα Consumer Health Care για τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου.Η εκδήλωση, η οποία υλοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), συγκέντρωσε υψηλό ενδιαφέρον, καθώς πάνω από 250 φαρμακοποιοί την τίμησαν με την παρουσία τους. Στο πλαίσιο αυτής, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΦΣΘ, κ. Διονύσιος Ευγενίδης, ενώ από την ELPEN ομιλητές ήταν οι κκ. Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος, Βασίλης Πενταφράγκας, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, Ιωάννης Ρούφος, Διευθυντής Β. Ελλάδας, Κίττυ Κυζιρίδου, Διευθύντρια Τμήματος Consumer Health Care, Έφη Θωμά, Assistant Product Manager Respiratory,ενώ από την ιατρική κοινότητα παρευρέθηκε η κα Μάγδα Τσολάκη, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Καθηγήτρια Νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

Κατά την ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της ELPEN, κ.Θ.Τρύφων τόνισε, ότι «Στην παρούσα φάση διακυβεύεται η βιώσιμη λειτουργία του ελληνικού φαρμακείου μέσω της καθολικής συνταγογράφησης με βάση τη διεθνή ονομασία της δραστικής ουσίας, ενός μέτρου που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση στο κέρδος του έλληνα φαρμακοποιού έως και λιγότερο του 1€! Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα ευνοήσει την αθρόα είσοδο ξένων πολυεθνικών γενοσήμων επιφέροντας πολλές αρνητικές συνέπειες για την εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία, αλλά και την Ελλάδα, καθώς συνεπάγεται σημαντικών απωλειών σε θέσεις εργασίας, σε επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία, στα κρατικά έσοδα, ενώ είναι βέβαιο, ότι θα οδηγήσει σε εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, σε μείωση δαπανών για ιατρική εκπαίδευση και σε περαιτέρω επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω της αύξησης στη συνταγογράφηση on-patent φαρμάκων.»
Στο ίδιο πλαίσιο ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN, κ. Β. Πενταφράγκας, σημείωσε, ότι «Η συζήτηση για τη φαρμακευτική δαπάνη επικεντρώνεται μονοδιάστατα στην τιμή των γενοσήμων, αφού στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός από την ουσία του προβλήματος για τον περιορισμό των δαπανών. Για να διευρυνθεί η χρήση των γενοσήμων θα πρέπει να συντρέχουν τρεις αναγκαίες συνθήκες:1. Η συνταγογράφησή τους να προκύπτει ως αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής του γιατρού, 2. Να μη ζημιώνεται ο φαρμακοποιός και 3. Να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων. Η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις προϋποθέσεις αυτές, καθώς παράγει υψηλής ποιότητας φάρμακα.»
Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Τμήματος Consumer Health Care, κ. Κ. Κυζιρίδου υποστήριξε ότι «Απώτερος σκοπός της συνεργασίας μας με τον φαρμακοποιό είναι η παροχή υψηλών επιστημονικών υπηρεσιών στον Έλληνα ασθενή, ο οποίος έχει πληγεί από τις αναποτελεσματικές πολιτικές των τελευταίων ετών, όπως άλλωστε και το ίδιο το φαρμακείο που το 2014 βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση.». Η κα.Ε.Θωμά, Assistant Product Manager Respiratory, παρουσίασε την παγκοσμίου εμβέλειας ελληνική καινοτομία, συσκευή εισπνοών Elpenhaler®, της οποίας εφευρέτης είναι ο Πρόεδρος της ELPEN, κ. Δημήτρης Πενταφράγκας. Η κα.Θωμά αναφέρθηκε επίσης στην "ANASA", μια μελέτη που εκπονήθηκε για την καταγραφή της ικανοποίησης των ασθενών από τις συσκευές εισπνοών και κατέγραψε σαφή υπεροχή του Elpenhaler®, το οποίο έλαβε την υψηλότερη μέση συνολική βαθμολογία έναντι των άλλων εισπνευστικών συσκευών. Στη μελέτη "ANASA" συμμετείχαν 560 ενήλικες ασθενείς με Άσθμα και 561 με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σε 79 διαφορετικά κέντρα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Νευρολόγου κας.Μ.Τσολάκη, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της προληπτικής δράσης για τη μείωση της πνευματικής διαύγειας και της μνήμης, ενός εκ των συχνοτέρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι υγιείς ενήλικες, σημειώνοντας, ότι «τα εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής για τη μνήμη, όπως το NeuroAge, μπορούν να δώσουν ικανοποιητικές προληπτικές λύσεις ενισχύοντας αποτελεσματικά τη συγκέντρωση, τη μνήμη, τη μάθηση και τη λογική.»


  19 Σεπτεμβρίου 2014