Ένα «κοινωνικό συμβόλαιο», που θα δεσμεύει την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε συγκεκριμένες δράσεις κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, σε εντυπωσιακή, σε πλήθος και πάθος, συγκέντρωση στο Badminton, στην οποία παραβρέθηκαν ο υπουργός Υγείας, εκπρόσωποι της πολιτικής, θεσμικοί φορείς από τον χώρο του φαρμάκου, της υγείας και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, καθώς επίσης και 2.500 εργαζόμενοι στον κλάδο.


Στην ομιλία του, με κεντρικό μήνυμα «Ελληνικό Φάρμακο: η Λύση για την υγεία, την κοινωνία, την ανάπτυξη», ο κ. Θεόδωρος Τρύφων τόνισε πως η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεσμεύεται σε ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο, με συγκεκριμένες δράσεις. Είπε συγκεκριμένα:

  • Μπορούμε να καλύψουμε το 70% των εθνικών φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πάνω από το 50% των νοσοκομειακών φαρμακευτικών αναγκών.
  • Δεσμευόμαστε για την ποιότητα της φαρμακευτικής θεραπείας που μπορούμε να προσφέρουμε σε προσιτές τιμές και με μειωμένη συμμετοχή των ασθενών.
  • Είμαστε έτοιμοι:
    • Να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις.
    • Να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την απασχόληση.
    • Να δώσουμε νέα δυναμική στην έρευνα και την καινοτομία, αξιοποιώντας το ακαδημαϊκό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
    • Να ενισχύσουμε τον εξαγωγικό προσανατολισμό της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

«Μπορούμε, επεσήμανε, να επιβεβαιώσουμε στην πράξη, στα επόμενα πέντε χρόνια, πως η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι μοχλός ανάπτυξης, έτοιμη να συμβάλει αποφασιστικά στους εθνικούς στόχους του 2020».

Οι δεσμεύσεις της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας , είπε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, τελούν υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας – τις οποίες κατονόμασε μία προς μία – που καθηλώνουν το Ελληνικό φάρμακο στο 18% της αγοράς, ενισχύουν στην πράξη τα εισαγόμενα φάρμακα και οδηγούν πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.

Η ισχυρή δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας τονίστηκε και στις ομιλίες των αντιπροέδρων της ΠΕΦ, κ.Δ.Δέμου και Β.Κάτσου, καθώς επίσης και του μέλους της ΠΕΦ, κ.Δ.Γιαννακόπουλου, στις τοποθετήσεις των οποίων απάντησε ο Υπουργός Υγείας, κ.Μ.Βορίδης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.


  24 Νοεμβρίου 2014