Οι σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της ELPEN

1965

ΙΔΡΥΣΗ

59 χρόνια πριν, μια μικρή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής έναν οραματιστή φαρμακοποιό, το Δημήτρη Πενταφράγκα, βάζουν τα θεμέλια της εταιρείας

1970

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Έναρξη κατασκευής της μονάδας παραγωγής στο Πικέρμι

1980

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ανάπτυξη γενοσήμων - Παραγωγή για λογαριασμό τρίτων

1990

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Εδραίωση εξαγωγικής δραστηριότητας εταιρείας

1990

ΕΡΕΥΝΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ιδρύεται το Ερευνητικό - Πειραματικό Κέντρο, η πρώτη ιδιωτική πλήρως ανεπτυγμένη μονάδα Έρευνας & Ανάπτυξης στην Ελλάδα

2002

ELPENHALER®

Ανάπτυξη πρωτότυπης, διεθνώς κατοχυρωμένης, εισπνευτικής συσκευής ξηράς σκόνης της ELPEN

2009

ROLENIUM

Παγκόσμια πρωτιά: Το πρώτο στην κατηγορία του υβριδικό εισπνεόμενο προϊόν

2012

ELPEN PHARMA GmbH

Ιδρύεται η θυγατρική εταιρεία της ELPEN στο Βερολίνο της Γερμανίας, η οποία προσφέρει υψηλής ποιότητας φαρμακευτικά σκευάσματα σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες

2018

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

• Αναπτύξεις νέων προϊόντων
• Ενίσχυση Έρευνας & Ανάπτυξης
• Ενίσχυση εξαγωγών

2019

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

• Επέκταση R&D και εκσυγχρονισμός παραγωγικών μονάδων (Πικέρμι)
• Πάρκο Βιοτεχνολογίας - Athens LifeTech Park (Σπάτα)
• ΝΕΑ παραγωγική μονάδα (Κερατέα)

2021

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΣΤΑΤΙΝΩΝ & ΕΖΕΤΙΜΙΜΠΗΣ

Λανσάρισμα σε όλη την Ευρώπη

Αγάπα τη δουλειά σου, αγαπάς το συνάνθρωπό σου.

Με αυτή την αρχή υλοποιήσαμε, από το 1965 μέχρι σήμερα, ένα όνειρο ζωής, μια ισχυρή και δυναμική ελληνική φαρμακευτική εταιρεία αντίστοιχη των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών.

Η ποιότητα των προϊόντων, η προσήλωση στην έρευνα και την ανάπτυξη, η αξιόπιστη στάση απέναντι στους ανθρώπους μας και η προσφορά μας προς την Ελληνική κοινωνία καθόρισαν τη διαδρομή μας όλα αυτά τα χρόνια και μας οδήγησαν σε επιτυχίες μέσα και έξω από τη χώρα μας.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη της οικογένειας ELPEN για όλη την αφοσίωση με την οποία υπηρετούν καθημερινά το όραμα της εταιρείας, αλλά και στην επιστημονική κοινότητα της χώρας για την εμπιστοσύνη που πάντα έδειξε στο έργο μας, καθώς και τις διεθνείς εταιρείες που εκτίμησαν τη δυνατότητά μας να τις εκπροσωπήσουμε επάξια στην ελληνική αγορά.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, δεσμευόμαστε να βάζουμε πάντα τον πήχη ψηλά και να συνεχίσουμε να προωθούμε ενεργά το ποιοτικό ελληνικό φάρμακο στην Ελλάδα αλλά και τις αγορές του εξωτερικού, σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Δηµήτριος Κ. Πενταφράγκας
Ιδρυτής ELPEN A.E.
Πρόεδρος Δ.Σ.

Το 1965, ο Δημήτριος Πενταφράγκας, πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από πενταετή εμπειρία στον φαρμακευτικό κλάδο,  ιδρύει με τη βοήθεια της συζύγου του, Ελένης Πενταφράγκα, από την οποία παίρνει και το όνομά της η εταιρεία, την ELPEN. Σε έναν χώρο 25 τ.μ., στο κέντρο της Αθήνας, η ELPEN ΑΕ παρασκευάζει τα πρώτα της προϊόντα, τα γενόσημα αντιβιοτικά Flemicin® (νοβοβιοκίνη) και Ertythropen® (ερυθρομυκίνη), με συμφωνία παρασκευής.

Το 1970 ξεκινάει η κατασκευή της μονάδας παραγωγής στο Πικέρμι Αττικής. Μέχρι το τέλος του 1972 έχουν ανεγερθεί εγκαταστάσεις παραγωγής 3.000 τ.μ., εξοπλισμένες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Παράλληλα, η ELPEN επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της και σε βιταμίνες και καρδιολογικά φάρμακα (Pensordil®, ισοσορβίτης δινιτρικός), ενώ συνάπτει σημαντικό αριθμό συμφωνιών παρασκευής με διάφορες πολυεθνικές εταιρείες, όπως: Eaton (1975-1981), Pierre Fabre (1977-1982), Dow-Chemicals (1976-1990) και Warner Lambert (1977-1992).

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας 1980, η ELPEN έχει λάβει τη θέση της ανάμεσα στις 50 πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες της Ελλάδας.

Με εκτεταμένες κατά 7.000 τ.μ παραγωγικές εγκαταστάσεις, προχωρεί πλέον στην παραγωγή σειράς φαρμάκων, αρκετά από τα οποία είναι μέχρι και σήμερα ιδιαίτερα επιτυχημένα στις κατηγορίες της γαστρεντερολογίας (Lumaren®, ρανιτιδίνη) και της καρδιολογίας (Macorel®, νιφεδιπίνη και Monosordil®, ισοσορβίτης μονονιτρικός).

Κατά τη δεκαετία 1990, η ELPEN αναπτύσσεται ραγδαία και κατακτά τη 13η θέση μεταξύ περισσότερων από 250 φαρμακευτικές εταιρείες.

Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της εταιρείας διευρύνεται με αρκετά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, όπως τα:

  • Penrazol®  (αντιελκωτικό, ομεπραζόλη)
  • Legofer® (πρωτότυπο αντιαναιμικό, πρωτεϊνοηλεκτρικός σίδηρος, με άδεια παρασκευής από την ιταλική Italfarmaco), το οποίο κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά μέχρι και σήμερα, και
  • Eltina® (πρωτότυπο υπολιπιδαιμικό, σεριβαστατίνη, κοινού marketing (co-marketing) με τη γερμανική Bayer, η διείσδυση του οποίου στην Ελλάδα ξεπέρασε τα δεδομένα κάθε άλλης ευρωπαϊκής αγοράς.

Το 1997 τίθεται σε λειτουργία μονάδα παραγωγής με τεχνολογία αιχμής για ενέσιμες κεφαλοσπορίνες, όπου και παρασκευάζονται φάρμακα που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση, ενώ το 1999, η ELPEN μεταστεγάζει τα τμήματα πωλήσεων και marketing σε νέο ιδιόκτητο κτίριο 1.000 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας.

Η ELPEN  κάνει τις πρώτες εξαγωγές προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού.

Τέλος, το ερευνητικό τμήμα της ELPEN στεγάζεται πλέον σε εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ. και εξοπλίζεται με τεχνολογίες αιχμής που οδηγούν τους ειδικά εκπαιδευμένους ερευνητές στη δημιουργία ουσιωδώς ομοίων (γενόσημων) ιδιοσκευασμάτων και πρωτότυπων φαρμακευτικών προϊόντων. Σε αυτά συγκαταλέγεται η πνευματικά κατοχυρωμένη διεθνώς, πρωτότυπη εισπνευστική συσκευή ξηράς σκόνης Elpenhaler®, για τη χορήγηση πολλαπλών απλών δόσεων φαρμάκων για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Επιπλέον, η ELPEN βάζει σε λειτουργία μια μοναδική ιδέα, τη δωρεάν παροχή των ερευνητικών εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού της και όλων των αναγκαίων μέσων σε Έλληνες γιατρούς και επιστήμονες για την επίτευξη των ερευνητικών τους προσπαθειών.

Το Φεβρουάριο το 2012 ιδρύεται η θυγατρική εταιρεία της ELPEN στο Βερολίνο, η ELPEN Pharma GmbH, με στόχο να γίνει μια ουσιαστική και αναγνωρίσιμη δύναμη στη γερμανική φαρμακευτική αγορά.

Η ανάπτυξη της εισπνευστικής συσκευής ξηράς σκόνης Elpenhaler®, για τη χορήγηση φαρμάκων για παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, συνεχίζεται καθώς παράλληλα εξελίσσεται και η κλινική τους ανάπτυξη. Τα προϊόντα του αναπευστικού συστήματος Formopen®, Fluticapen®, Rolenium® και Pulmoton®, χορηγούμενα  μέσω της εισπνευστικής συσκευής Elpenhaler® , κατέχουν  σήμερα  ηγετική θέση στην  ελληνική φαρμακευτική αγορά.

Επιπλέον, η ELPEN έχει εξασφαλίσει συνεργασίες για πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα με πολυεθνικές εταιρείες, όπως οι Italfarmaco, Bayer, Takeda Pharma και Servier.